Urmareste-ne pe Facebook
[x]
Login
Email:
Parola:
    Tine minte datele


Adoptii pisici


Yumi pisicuta neagra

detalii...

Doi motanei isi cauta familie

detalii...

Motanei pufosi

detalii...

Vezi toate anunturile de adoptii pisici.

Cele mai citite articole


Motan sau pisică? Cum determin sexul pisicii mele?

A născut pisica și încă nu știi sexul pisoilor? Iată cum poți afla daca ai pisici sau motani! ...citeste mai mult


Recuperarea după operația de sterilizare a pisicii

Operația de sterilizare a pisicii este una importantă. Iată cum ajuți pisica să se recupereze ușor și repede. ...citeste mai mult


Perioada căldurilor și împerecherea

Află ce se întamplă cu pisica ta în perioada căldurilor și tot ce trebuie să știi despre imperechiere. ...citeste mai mult


Video


 

Diabetul la pisici

Ce este diabetul?

Diabetul pisicii este o condiție medicală complexă, cauzată fie de lipsa hormonului care produce insulă, fie de respingerea insulinei de către organism. După ce pisica ta mănâncă sistemul ei digestiv fragmentează hrana în diferite componente, printre care și glucoza. Glucoza este dusă către celule cu ajutorul insulinei. Dacă o cantitate prea mare de glucoză ajunge la celule, avem de-a face cu hiperglicemia, care, netratată la timp, poate cauza probleme grave de sănătate pentru pisica ta.

Cu toate acestea, diabetul este o condiție medicală cu care se poate trăi o viață lungă, dacă este administrat tratamentul necesar.

Ce fel de diabet au pisicile?

Diabetul poate fi clasificat în: diabet de gradul I (nu este produsă insulina) și diabet de gradul II (insulina produsă nu este acceptată de organism). Dacă pisica ta suferă de diabet de gradul II, acesta poate avansa ușor spre gradul I. De fapt, de cele mai multe ori, când un stăpân descoperă că pisica lui are diabet, acesta este deja de gradul I. În această situație, pisica are nevoie de tratament cu insulină pentru a supravețui. Pisicile care suferă de diabet de gradul doi pot fi tratate și altfel.

Care sunt simptomele diabetului la pisici?

Printre simptomele diabetului la pisici se numără:

  • Schimbări privind pofta de mâncare (fie crește, fie scade);
  • Scăderea în greutate;
  • Sete excesivă;
  • Urinat des;
  • Respirație cu miros dulceag;
  • Urinatul în afara cutiei cu nisip;
  • Letargie;
  • Deshidratare;
  • Năpârlire excesivă;
  • Infecții ale tractului urinar.

Ce cauzează diabetul la pisici?

Nu există o cauză exactă și unică care să determine apariția diabetului la pisici. Însă printre cauzele cunoscute se numără: moștenirea genetică, boli ale pancreasului, medicamente cu depozite de proteine anormale.

Sunt unele pisici mai predispuse la apariția diabetului?

Observațiile au arătat că pisicile obeze, motanii și pisicile în vârstă sunt mai predispuși la dezvoltarea diabetului.

Cum este diagnosticat diabetul la pisici?

Pentru a diagnostica diabetul la pisici, medicul veterinar va examina fizic pisica și va face analize ale sângelui și ale urinei.

Cum este tratat diabetul la pisici?

Fiecare pisică care suferă de diabet este diferită și va răspunde diferit la tratament. Tratamentul pentru diabet este bazat pe gradul de severitate al bolii și pe existența sau lipsa altor condiții medicale:

  • Unele pisici sunt într-un grad avansat al bolii când sunt diagnosticate, ceea ce presupune spitalizare și îngrijire intensivă pentru câteva zile, pentru a regla nivelul zahărului din sânge.
  • Pisicile care nu sunt într-o stare avansată a bolii răspund la tratamentul oral cu medicamente;
  • Pentru majoritatea pisicilor este nevoie de injecții cu insulină pentru a regla glucoza din sânge. Tratamenul cu insulină este stabilit în funcție de greutatea pisicii.

Indiferent de tipul de tratament este necesară analizarea glucozei din sânge zilnic, acasă, cu ajutorul unui aparat special.

Ce trebuie să știu despre tratarea diabetului la pisici?

Așa cum îți va explica și medicul veterinar, este important ca insulina să fie administrată la aceeași oră în fiecare zi. Deasemenea este obigatoriu ca pisica ta să fie hrănită regulat. Astfel șansele ca nivelul zahărului din sânge să crească sau să scadă brusc sunt scăzute. Este foarte important să nu hrănești pisica cu gustări care sunt bogate în glucoză.

Cum poți preveni apariția diabetului?

Dacă pisica ta are un regim alimentar echilibrat și face exerciții zilnic, șansele de apariție a diabetului sunt foarte scăzute.

Ce trebuie să fac dacă cred că pisica mea are diabet?

Dacă pisica ta prezintă simptomele menționate mai sus, este important să consulți medicul veterinar în cel mai scurt timp.

Ce se întâmplă dacă nu tratez diabetul?

Dacă diabetul pisicii nu este tratat, aceasta va dezvolta afecțiuni ale sistemului renal, probleme neurologice și metabolice. Deasemenea diabetul netratat poate fi fatal.




Din aceeasi categorie:

Întrebări frecvente – Îngrijirea pisicii

Află aici raspunsul la cele mai întâlnite întrebări despre îngrijirea și sănătatea pisicii tale. ...citeste mai mult


Întrebări frecvente – constipația pisicii

Contipația este o condiție medicală gravă pentru pisica ta. Află care sunt simptomele si cum poate fi tratată. ...citeste mai mult


De ce miaună pisica mea mereu?

Sunt momente în care pisica ta miaună așa de mult încât vrei să o izgonești? Iată care sunt cauzele mieunatului excesiv! ...citeste mai mult