Urmareste-ne pe Facebook
[x]
Login
Email:
Parola:
    Tine minte datele


Adoptii pisici


pui pisica

detalii...

Pisic Torcator

detalii...

Sunt cuminte si dragastoasa

detalii...

Vezi toate anunturile de adoptii pisici.

Cele mai citite articole


Perioada căldurilor și împerecherea

Află ce se întamplă cu pisica ta în perioada căldurilor și tot ce trebuie să știi despre imperechiere. ...citeste mai mult


Limbajului pisicilor – Ce vrea pisica ta să-ți spună?

Tu și pisica ta puteți comunica, deși vorbiți limbi diferite. Iată cum folosește felina corpul pentru a comunica cu tine. ...citeste mai mult


Recuperarea după operația de sterilizare a pisicii

Operația de sterilizare a pisicii este una importantă. Iată cum ajuți pisica să se recupereze ușor și repede. ...citeste mai mult


Video


 

Hrana potrivită pentru pisica ta

Fiecare pisică este unică și fiecare pisică are propriul caracter, nevoi, lucruri care îi plac și lucruri care îi displac. La fel ca oamenii pisicile au nevoi speciale privind regimul alimentar. În general o pisică trebuie să primească 41 de nutrienți din mâncarea sa, iar sănătatea și stilul de viață al pisicii tale depind de tipul de mânare cu care este hrănită. De aceea nu este surprinzător că un pui de pisică, aflat în creștere, are nevoie de o cantitate diferită de mâncare în comparație cu o pisică în vârstă. În acceste condiții au fost create tipuri diferite de mâncare pentru fiecare categorie de pisici, în funcție de vârstă sau mediul în care trăiesc. Astfel poți alege mâncarea potrivită pentru pisica ta.

Mâncarea pentru pisoi

Pisoii sunt în plină evoluție fizică pe măsură ce cresc dezvoltându-se masa muscular și osoasă, părul, dinții și sistemul imunitar. În mod normal un pui de pisică crește de până la 20 de ori în decursul a 6 luni. Iar datorită curiozității care îi caracterizează, în perioada de creștere pisoii ard de trei ori mai multe calorii decât o pisică adultă în decursul unei zile.

Mâncarea specială pentru pisoi conține extra proteine care ajută la dezvoltarea sănătoasă a țesuturilor și organelor, precum și un nivel mai ridicat al mineralelor (calciu, fosfor, magneziu, zinc și fer) necesare dezvoltării oaselor și dinților puternici. Deasemenea pisoii au cavitatae bucală mai mică decât a pisicilor adulte. Deacceea mâncarea pentru puii de pisică va avea dimensiuni mai mici pentru ca pisoii să o poată mesteca fără probleme.

Mâncarea pentru pisici adulte

Dacă ar fi să respecți cerințele pisicii tale adulte ar trebui să o hrănești de 13-16 ori pe zi cu o cantitate de calorii similară unui șoarece. Însă pentru o hrănire corectă este nevoie de un echilibru între apă, proteine, grăsimi și uleiuri, carbohidrați, vitamine și minerale.

Mâncarea pentru pisici adulte din comerț este astfel creată încât să ofere acest echilibru, indiferent dacă vorbim de mâncare la conservă, uscată sau mixtă. Însă atunci când cumperi hrana pentru pisica ta amintește-ți diferența dintre mâncare completă și mâncare complementară. Mâncarea complementară (gustările) nu oferă echilibrul nutrițional necesar pisicii tale. Dacă îi oferi gustări pisicii tale nu uita să reduci cantitatea de mâncare pe care i-o dai la masa principală.

Mâncarea pentru pisici în vârstă

Pisicile în vârstă petrec cea mai mare parte din timp odihnindu-se, iar odată cu încetinirea ritmului de viață încetinește și metabolismul lor. Pisicile în vârstă ard mai puțină energie și deci au nevoie de mai puține calorii în mâncare. Însă proteinele de calitate superioară ușor de digerat sunt obligatorii pentru ele.

Mâncarea special creată pentru pisicile în vârstă furnizează o cantiatate concentrată și de mare calitate de grăsimi ușoare, proteine, carbohidrați, precum și un nivel scăzut de fosfor, calciu și vitamine.

Pe măsură ce îmbătrânesc pisicile pierd simțul mirosului și gustului, alături de puterea de a mesteca. În aceste condiții trebuie să reduci considerabil cantitatea de mâncare uscată și să îi dai, pe cât posibil, doar mâncare din conservă.

Mâncarea pentru pisicile care trăiesc doar în interior

Multe pisici care fac parte din rasele mai puțin active sunt foarte fericite cu o viață trăită doar în interior. Însă o pisică care trăiește într-un spațiu restrâns are mai puține șanse să facă mișcare, ceea ce pe termen lung le poate crea probleme de sănătate. Este mult mai greu pentru o pisică care trăiește doar în interior să se mențină în formă decât pentru o pisică care trăiește și în afară. În aceste condiții principala problemă care apare este obezitatea.

Dietele special create pentru pisicile care trăiesc în interior au un conținut ridicat în proteine și un conținut scăzut în grăsimi. Deasemenea ele includ fibre mai puțin digestibile și fermentabile are previn crearea de ghemuri de păr în stomac.

Mâncarea pentru pisicile gestante

După cum deja știi, în timpul sarcinii pisica ta are nevoie de un regim alimentar echilibrat și bogat în nutrienți pentru a putea transmite puilor toate elementele de care au nevoie pentru a se dezvolta. În timpul perioadei de gestație pisica ta poate avea perioade în care pierde pofta de mâncare și perioade când mănâncă excesiv. Însă toate pisicile gestante au nevoie de o cantitate mai mare de hrană decât în mod normal.

Mâncarea pentru pisici adulte nu va fi suficientă în astfel de situații. De aceea  a fost creată hrană specială pentru pisici gestante. Dacă nu ai acces la astfel de mâncare atunci cel mai bine este să îi oferi mâncare specială pentru puii de pisică. Cantitatea mai ridicată de calorii precum și nivelul mai ridicat al nutrienților principali din această mâncare sunt suficienți pentru pisica gestantă.

Mâncarea pentru pisicile obeze

Pisicile adulte au tendința de a se îngrășa, mai ales dacă trăiesc doar în interior, iar probleme de greutate pot cauza alte probleme serioase de sănătate cum ar fi diabet, afecțiuni ale inimii, sistemului respirator, vezicii urinare sau chiar artrită.

Dacă pisica ta s-a îngrășat mai mult decât ți-ai dori primul lucru pe care trebuie să-l faci este să tai gustările. Însă mâncarea din comerț cu conținut scăzut de calorii este deasemenea eficientă. Această mâncare are și un conținut mai scăzut în grăsimi, însă conține toate vitaminele și mineralele necesare pisicii tale. Acest regim alimentar nu ajută pisicile doar să slăbească ci și să își mențină sănătatea.

Mâncarea pentru pisici sensibile

Alergiile la mâncare sunt foarte comune în rândul pisicilor și pot cauza diaree sau stare de vomă. Unele intoleranțe pot fi descoperite direct printr-un test al sângelui, dar de cele mai multe ori primele simptome sunt descoperite după ce pisica a mâncat ceva care o deranjează. Cele mai comune alergii sunt cele cauzate de proteinele din pește, produsele lactate, carnea de vită și pui.

Cea mai eficientă metodă să testezi dacă pisica ta are alergii este „procesul în 12 săptămâni” timp în care mâncarea este retrasă din alimentația pisicii și apoi reintrodusă pentru a se observa posibile efecte sau simptome. Întrucât majoritatea hranei pentru pisici conține pește, vită, pui, lactate, porumb sau iarbă mâței ar fi mai ușor dacă i-ai da pisicii tale un tip de mâncare pe care nu l-a mai gustat în trecut (miel, iepure, cartofi).
Din aceeasi categorie:

Gustări pentru pisici

Pisica ta are nevoie de un regim alimentar stabil. Află care sunt avantajele și dezavantajele gustătilor dintre mese oferite pisicii tale. ...citeste mai mult


Hrană gatită pentru pisică?

Pisica ta mănâncă mâncare gătită? Iată ce trebuie să eviți pentru ca pisica ta să rămână sănătoasă. ...citeste mai mult


Echilibrul în hrana pisicii tale

La fel ca omul, pisica ta are nevoie de o dietă echilibrată. Află care sunt nutrienții de care are nevoie pisica ta pentru o dezvoltare sănătoasă. ...citeste mai mult