Urmareste-ne pe Facebook
[x]
Login
Email:
Parola:
    Tine minte datele


Adoptii pisici


Yumi pisicuta neagra

detalii...

Doi motanei isi cauta familie

detalii...

Motanei pufosi

detalii...

Vezi toate anunturile de adoptii pisici.

Cele mai citite articole


Motan sau pisică? Cum determin sexul pisicii mele?

A născut pisica și încă nu știi sexul pisoilor? Iată cum poți afla daca ai pisici sau motani! ...citeste mai mult


Recuperarea după operația de sterilizare a pisicii

Operația de sterilizare a pisicii este una importantă. Iată cum ajuți pisica să se recupereze ușor și repede. ...citeste mai mult


Perioada căldurilor și împerecherea

Află ce se întamplă cu pisica ta în perioada căldurilor și tot ce trebuie să știi despre imperechiere. ...citeste mai mult


Video


 

Pisici obeze

Pisicile au tendința de a se îngrășa, mai ales dacă îmbătrânesc și devin mai puțin active sau dacă trăiesc doar în casă. Obezitatea este cea mai întâlnită condiție nutrițională în cazul pisicilor, mai ales în rândul pisicilor adulte și mai în vârstă. De aceea este foarte important să monitorizezi greutatea și condiția fizică ale pisicii tale, întrucât pisicile obese sunt predispuse la apariția altor probleme de sănătate, precum diabet, atrită, probleme ale tractului urinar sau constipație.

Cum îți dai seama că pisica ta este prea grasă?

Nu este ușor să estimezi când pisica ta este prea grasă. Există teste și scheme care îți arată cum trebuie să fie pisica ta din punct de vedere al greutății. De obicei greutatea este măsurată de medicul veterinar, dar dacă vrei să verifici singur, tot ce trebuie să faci este să-I cuprinzi abdomenul cu plamele. Dacă pisica ta are o greutate normală, atunci tu ar trebui să-i simți coastele fără însă să le poți vedea, acestea nefiind acoperite de straturi de grăsimie. Linia taliei din spatele coastelor trebuie să fie ușor vizibilă, dacă privești pisica de sus, fără urme de falduri de grăsime care se vâd când pisica pășește.

  • Pisica ta are puțin peste greutatea normală – linia taliei din spatele coastelor nu este clară, greu de observant, simți grăsime pe burtă, însă încă îi poți simți coastele sub stratul de grăsime.
  • Pisica ta este obeză – nu se poate observa deloc linia taliei, nu poți simți coastele, burta are o formă rotunjită și prezintă un sac greu de grăsime care atârnă când pisica ta pășește.

Oprește gustările

Pentru a-ți ajuta pisica să slăbească, primul pas pe care trebuie să-l faci este să nu-i mai dai gustări în afara meselor principale, nici măcar lapte, pentru o perioadă de cel puțin 2 săptămâni. Asigură-te că această regulă este respectată de fiecare membru al familiei. Dacă ai mai multe pisici, hrănește-șe separat, pentru a evita furtul. Următorul pas presupune micșorarea cantității de mâncare pe care i-o dai pisicii tale la o masă. Însă niciodată să nu înfometezi pisica sau să o lași fără mâncare mai mult de 12 ore.

După două săptămâni verifică din nou condiția fizică, și continuă regimul alimentar până când pisica ta ajunge la greutatea dorită. Nu uita că pieredea greutății într-un timp foarte scurt nu este deloc benefică și poate indica o problemă seriosă de sănătate. După ce pisica ajunge la greutatea dorită, poți menține regimul alimentar din timpul dietei.

Hrana light

Pentru a te asigura că pisica ta va slăbi, ar trebui să iei în considerare și mâncărurile light, special create pentru pisicile cu probleme de greutate. Hrana light este mai puțin concentrată și are un conținut mai scăzut de calorii, astfel încât să nu trebuiască să ajustezi cantitatea de hrană pe care i-o oferi pisicii tale.

Această hrană conține toți nutrienții necesari pentru ca pisica ta să se dezvolte sănătos, însă are mai puține calorii. Însă înainte de a schimba regimul alimentar al pisicii tale cu astfel de hrană, este bine să consulți medicul veterinar.

Infometarea nu este o soluție

Este foarte important să nu înfometezi pisica, datorită problemelor de sănătate care pot apărea. Dacă reduci cantitatea de mâncare pe care pisica ta o primește, asigură-te ca aceasta nu scade cu mai mult de 10-15 % din cantitatea inițială. Astfel pisica ta va primi în continuare nutrienții, mineralele și viraminele de care are nevoie, iar riscul îmbolnăvirii este redus.

Promovează mișcarea

Mâncarea este doar una din cauzele îngrășării pisicii tale. Lipsa de mișcarea contribuie și ea la creșterea în greutate a unei pisici care trăiește doar în casă. Pentru a mări gradul de activitate pe care pisica ta o desfășoară în cursul unei zile pune în practică următoarele sfaturi:

  • Stabilește un program zilnic de joacă cu pisica ta. Pisicilor le place să alerge după o minge, sau un șoricel, sau după o lumină de la laser;
  • Cățăratul pe turnurile speciale pentru pisici prezintă deasemenea interes pentru pisica ta și contribuie la mișcarea zilnică;
  • Pune mâncare uscată într-o minge pentru recomense. Astfel pisica este nevoită să alerge după minge pentru a obține hrana și va face mai multă mișcare.
  • Așează-i mâncarea undeva sus (la capătul scărilor, pe turnul de joacă, pe mașina de spălat) pentru a o forța să depună efort să ajungă la ea.
  • Dacă este posibil, găsește o cale să o lași să se plimbe puțin pe afară (în grădină, pe scara blocului, etc.)

Un regim de slăbire de succes trebuie să asigure pierderea greutății graduală, în timp. Așadar înainte de a începe un astfel de regim, înarmează-te cu răbdare.




Din aceeasi categorie:

Pisica e alergică la mâncare

Și pisicile pot suferi de alergii. Află cum descoperi dacă pisica ta este alergică și cum tratezi aceasta alergie. ...citeste mai mult


Pisici mofturoase la mâncare

Pisicile pot fi mofturoase la mancare. Afla care sunt cauzele principale ale refuzului hranei si cum poti sa le previi. ...citeste mai mult