Urmareste-ne pe Facebook
[x]
Login
Email:
Parola:
    Tine minte datele


Adoptii pisici


donez pisicuti

detalii...

Pisicut alb jucaus

detalii...

Ofer spre adoptie patru pisoi dragalasi

detalii...

Vezi toate anunturile de adoptii pisici.

Cele mai citite articole


Perioada căldurilor și împerecherea

Află ce se întamplă cu pisica ta în perioada căldurilor și tot ce trebuie să știi despre imperechiere. ...citeste mai mult


Limbajului pisicilor – Ce vrea pisica ta să-ți spună?

Tu și pisica ta puteți comunica, deși vorbiți limbi diferite. Iată cum folosește felina corpul pentru a comunica cu tine. ...citeste mai mult


Recuperarea după operația de sterilizare a pisicii

Operația de sterilizare a pisicii este una importantă. Iată cum ajuți pisica să se recupereze ușor și repede. ...citeste mai mult


Video


 

Puricii la pisici

Ce sunt puricii?

Puricii sunt cei mai des întâlniţi paraziţi externi în rândul animalelor, inclusiv al pisicilor. Puricii sunt insecte fără aripi, care se hrănesc cu sânge, care pot sări până la 50 cm în înălţime şi care îşi poate găsi o locuinţă foarte confortabilă în blana pisicii tale.

Puricii trăiesc de la 13 zile la 12 luni, timp în care pot produce milioane de pui. Deşi există numeroase specii de purici, una singură este specifică pisicilor şi câinilor: Ctenocephalides felis.

 

De unde ştiu dacă pisica are purici?

Dacă observi că pisica se scarpină des şi insistent, e timpul să începi căutarea. Cumpără un pieptene special pentru purici şi începe să piepteni blana pisicii, mai ales în jurul gâtului şi lângă coadă.

Dacă observi nişte mici umbre, de mârimea unui vârf de ac, care se mişcă foarte repede, în mod sigur pisica are purici. Deasemenea, dacă ai folosit pieptenele special, analizează-l cu atenţie pentru a vedea dacă nu au rămas puncte negre între dinţii acestuia. Punctele negre reprezintă sânge uscat din exrementele puricilor. Iar dacă observi puncte mici albe, cel mai probabil acestea sunt ouăle puricilor.

Care sunt simptomele pentru prezenţa puricilor?

Dacă felina ta prezintă una din simptomele următoare, în mod sigur are purici şi trebuie deparazitată:

 • Mâncărime şi iritaţie la nivelul pielii;
 • Scărpinat constant şi insistent;
 • Lins excesiv şi muşcarea blănii;
 • Năpârlire;
 • Viermi plaţi (nişte formaţiuni mici, albe în formă de bob de orez care se găses în fecalele pisicii sau în blana de sub coadă);
 • Buze şi gingii palide.

Cum se transmit puricii?

Este foarte uşor pentru oameni şi animale să ia purici de afară şi să-i aducă în locuinţă. Este nevoie doar de un purice pentru ca ciclul de infestare să poată începe. Puricii adulţi îşi petrec întreaga viaţă pe un singur animal, eliminând ouă în blana acestuia.

Aceste ouă cad pe covoare, tepiţerii, lenjerie de pat sau mobilă. Puricii nou născuţi vor găsi gazdă la rândul lor, în blana pisicii sau chiar pe oamenii din locuinţă.

 

 

Cum scap pisica de purici?

Pentru a “vindeca” pisica de purici, ideal ar fi să mergi la medicul veterinar, care îţi va recomanda soluţia potrivită pentru felina ta, în funcţie de stagiul de viaţă în care se află puricii. Însă, poţi oricând să mergi la farmacia veterinară şi să ceri un produs care să rezolve această problemă. Printre tratamentele folosite se numără: şampon anti-paraziţi, zgardă anti-purici, diverse picături care se pun în blana pisici, etc.

Cum scap de puricii din casă?

Pentru a scăpa definitiv de puricii din casă, poţi parcurge următorii paşi simpli:

 • Aspiră bine covoarele, tapiţeriile, patul pisicii sau locurile unde doarme şi mănâncă şi aruncă sacul din aspirator imediat. Deasemenea, aspiră zilnic zonele în care circuli mai des. Astfel vei elimina ouăle de purici.
 • Spală patul pisicii tale măcar odată la 2 săptămâni;
 • Pulverizează prin întreaga locuinţă o soluţie care conţine insecticid; ai grijă să scoţi pisica din locuinţă în acest timp, pentru a nu se intoxica. După ce timpul de acţionare a trecut, spală bine totul pentru a evita intoxicaţiile.
 • Deparazitează pisica, precum şi pe celelalte animale din locuinţă, dacă este cazul;
 • Dacă infestarea este într-o stare foarte gravă, cheamă o echipă de la deratizare, pentru a fi sigur că rezovli problema.

În timp ce deparazitezi locuinţa nu uita că puricii se ascund în locuri mai întunecoase. Astfel, în spatele mobilei sau sub pat sunt cele mai mari şanse să găseşti foarte mulţi purici.

Pot să folosesc produse antipurici pentru câini, pe pisica mea?

În nici un caz să nu foloseşte produse anti-paraziţi create pentru câini pentru a deparazita pisici. Acestea au concentraţii diferite din produsele toxice, care pot fi letale pentru pisici. Felinele sunt foarte sensibile la insecticide, multe dintre ele murind datorită administrării greşite a produselor de deparazitare.

Permetrina este una dintre substanţele la care felinele sunt foarte sensibile. Aceasta se găseşte în produsele anti-purici pentru câini, care sunt letale pentru pisici. Dacă vrei să foloseşti un astfel de produs pentru pisica ta, citeşte mai întâi eticheta, pentru a nu risca viaţa felinei.

Ce se poate întâmpla dacă nu tratez puricii pisicii?

Dacă pisica ta are purici o perioadă mai lungă de timp ea poate dezvolta anemie sau afecţiuni ale pielii.

 
Din aceeasi categorie:

Vaccinarea pisicilor

Fiecare pisică trebuie vaccinată atât împotriva paraziților cât și împotriva altor virusuri care de care poate suferi. Citește despre vaccinarea pisicii. ...citeste mai mult


Ajutor! Pisica are căpușe!

Situațiile în care pisica are căpușe sunt frecvente, mai ales dacă aceasta trăiește și afară. Iată ce trebuie să știi despre acești paraziți! ...citeste mai mult


Viermii rotunzi la pisici

Există două tipuri de viermi rotunzi de care poate suferi felina ta. Iată care sunt acestea și cum pot fi tratate. ...citeste mai mult