Urmareste-ne pe Facebook
[x]
Login
Email:
Parola:
    Tine minte datele


Adoptii pisici


Motanel bombitza pentru adoptie

detalii...

Doi motanei Scottish adorabili isi cauta Om

detalii...

Vand pisicuta caracter adorabil rasa Scottish Fold Highland 3 luni jumatate 1200ron negociabil

detalii...

Vezi toate anunturile de adoptii pisici.

Cele mai citite articole


Perioada căldurilor și împerecherea

Află ce se întamplă cu pisica ta în perioada căldurilor și tot ce trebuie să știi despre imperechiere. ...citeste mai mult


Limbajului pisicilor – Ce vrea pisica ta să-ți spună?

Tu și pisica ta puteți comunica, deși vorbiți limbi diferite. Iată cum folosește felina corpul pentru a comunica cu tine. ...citeste mai mult


Recuperarea după operația de sterilizare a pisicii

Operația de sterilizare a pisicii este una importantă. Iată cum ajuți pisica să se recupereze ușor și repede. ...citeste mai mult


Video


 

Sterilizarea pisicii

Perioada de călduri. Semne că pisica-femelă a intrat în călduri: pisica începe să miaune lung, mai ales noaptea, pentru a atrage parteneri. Zgomotul poate fi deranjant pentru dvs. sau pentru vecini, dar depinde de fiecare pisică în parte cum se manifestă. Dacă pisica este obişnuită să iasă afară, s-ar putea să se deplaseze departe de casă şi să nu mai vină o perioadă sau să se piardă. Pisica-mascul în călduri, care stă doar în casă, va urina pe obiectele din jur, încercând să scape din casă pentru a căuta o femelă. Dacă scapă riscă să se bată cu alţii masculi în căutarea unei femele.

Dacă nu sunteţi convins de beneficiile sterilizării gândiţi-vă că nu veţi putea îngrijini o perioadă îndelungată de timp între 4 şi 10 pui de pisică anual. Aceştia vor ajunge pe stradă, în locurile cu gunoaie şi nu vor avea o viaţă prea bună: se vor îmbolnăvi, vor fi otrăviţi, omorâţi. Însă puteţi juca un rol important în controlarea suprapopulării cu pisici şi câştigarea dreptului pentru fiecare pisică de a avea un stăpân.

Operaţia de sterilizare constă în îndepărtarea testiculelor (castrare) la masculi sau a ovarelor şi uterului (sterilizare) la femele. După operaţie pisica îşi revine foarte repede, chiar a doua zi. Medicul veterinar vă va sfătui să nu lăsaţi pisica să sară, să doarmă pe un loc jos astfel încât să nu trebuiască să sară dacă vrea să mănânce sau să meargă la litieră, să îşi muşte, zgârie locul operaţiei.

Printre avantajele sterilizării se numără: prevenirea înmulţirii necontrolate a pisicii, reducerea riscului apariţiei anumitor afecţiuni (printre care şi cancerul), mărirea perioadei de viaţă, prevenirea comportamentului asociat cu maturitatea sexuală, neplăcut uneori atât pentru pisici, cât şi pentru stăpâni.

Avantajele sterilizării pentru pisica-femelă. Nu există o vârstă minimă fixă la care pisica trebuie castrată, însă cel mai bine este să vizitaţi medicul. Acesta vă va spune dacă pisica a ajuns la maturitate sexuală şi dacă poate fi castrată. Este un mit faptul că pisica ar trebui să aibă prima perioadă de călduri înainte de a fi sterilizată. O pisică sterilizată înainte de vârsta de un an are un risc mai mic de a avea cancer mamar decât o pisică nesterilizată sau sterilizată la o vârstă mai înaintată, un risc mai mic de infecţie urinară, cancer uterin sau ovarian (deoarece aceste organe sunt îndepărtate). În cazul în care nu este sterilizată pisica va intra din ce în ce mai des în călduri (o dată la trei săptămâni, opt luni pe an), acest lucru nefiind benefic pentru sănătatea ei.

Avantajele sterilizării pentru pisica-mascul. Sterilizarea motanilor reduce impulsurile agresive, instinctul de cutreierat şi, deci, riscul de a se bate şi a fi rănit de alte pisici. Totodată, va deveni mai afectuos, nu va mai mirosi urât şi nu va mai prezenta risc de cancer.

Pisica-mascul necastrată este purtătoare a virusului imunodeficienţei feline (VIF), care poate fi transmis femelei prin muşcătură sau altor masculi atunci când se luptă.

Mituri ale sterilizării. Există mitul că după sterilizare pisica se va îngrăşa. Sterilizarea nu afectează în mod direct greutatea pisicii, ci duce la modificări în metabolism, ceea ce duce la scăderea nivelului de activitate odată cu maturizarea şi lipsa mişcării pentru căutarea unui partener. Însă depinde de condiţia fizică a pisicii dacă acest lucru se va întâmpla. Dacă doriţi să vă asiguraţi că pisica nu se îngrăşa, puteţi să utilizaţi o dietă specială pentru pisicile sterilizate. Există hrană uscată sau umedă special creată pentru pisicile sterilizate.

Singurul dezavantaj al sterilizării este faptul că este un proces ireversibil.
Din aceeasi categorie:

Perioada căldurilor și împerecherea

Află ce se întamplă cu pisica ta în perioada căldurilor și tot ce trebuie să știi despre imperechiere. ...citeste mai mult


Recuperarea după operația de sterilizare a pisicii

Operația de sterilizare a pisicii este una importantă. Iată cum ajuți pisica să se recupereze ușor și repede. ...citeste mai mult


Probleme ce pot apărea în timpul sarcinii la pisici

Află care sunt bolile care pot apărea în timpul sarcinii la pisici pentru a le putea preveni. ...citeste mai mult