Urmareste-ne pe Facebook
[x]
Login
Email:
Parola:
    Tine minte datele


Adoptii pisici


Scârțâita și Timidul

detalii...

Pisica cu blanita moale, blanda si jucausa

detalii...

pui pisica

detalii...

Vezi toate anunturile de adoptii pisici.

Cele mai citite articole


Perioada căldurilor și împerecherea

Află ce se întamplă cu pisica ta în perioada căldurilor și tot ce trebuie să știi despre imperechiere. ...citeste mai mult


Limbajului pisicilor – Ce vrea pisica ta să-ți spună?

Tu și pisica ta puteți comunica, deși vorbiți limbi diferite. Iată cum folosește felina corpul pentru a comunica cu tine. ...citeste mai mult


Primele 6 săptămâni ale pisoilui

Pisoii au o dezvoltare specială în primele săptămâni de viață. Află cum evolueaza pisoiul tau în fiecere din primele lui săptămâni de viață. ...citeste mai mult


Video


 

Înțelegerea și dresarea pisicii

Dresarea pisicii nu presupune învățarea ei să stea sau să sara la comandă, sau să folosească toaleta din baie. Dresarea pisicii presupune învățarea pisicii să folosească cutia cu nisip în locul papucilor sau covoarelor, să nu mai muște când este mângâiată, să își ascută unghiile doar în locurile special amenajate, etc.

Cauzele comportamentelor pisicilor

Din nefericire nu vom ști niciodată ce se întâmplă cu adevărat în creierul unei pisici. Însă acest mister ne atrage mai tare câtre pisicile noastre și le face așa de amuzante și interesante. Putem totuși învăța suficiente lucruri despre comportamentul pisicilor care să ne ajute să le dresăm să nu mai urineze prin casă ci doar în cutia cu nisip.

Înainte de începe să dresezi o pisică trebuie să înțelegi modul în care pisicile învață. O pisică nu înțelege limba română, nu citește și nu participă la cursuri. O pisică învață prin trăirea experienței. Dacă o experiență este bună și-i face plăcere, pisica ta va încerca să o repete. Dacă experiența este neplăcută, pisica ta o va evita în viitor. Pisicii tale îi place să-și ascută unghiile de mobile din casă, și va continua să facă acest lucru, însă nu-i va plăcea să-și ardă mustățile cu flacăra unei lumânri, deci va evita lumânările.

Cheia dresării pisicilor are la bază înțelegerea comportamentelor acesteia și a faptului că acțiunile bune trebuie răsplătite și recompensate, iar acțiunile rele trebuie să fie neplăcute.

Există momente când recompensăm pisica pentru comportamente neplăcute. Spre exemplu, mulți stăpini se plâng că pisicile lor îi trezește dimineața la cinci, mieunând și fiind o adevărată pacoste. Cei mai mulți stăpâni se trezesc și hrănesc pisicile, se joacă cu ele, sau le dau drumul afară. Cu alte cuvinte, acești stăpâni au dresat pisicile să-i trezească. Pisicile lor au învățat că acest comportament le aduce exact ceea ce vor.

Mulți stăpâni sunt supărați că nu pot să prindă pisica asupra faptului și aleg să-i arate pisicii dovada greșelii ei (un loc ud pe covor, sau o draperie rupta) încercând să o pedepsească. O greșeală comună în ceea ce privește dresajul este așezarea pisicii în locul ud și apoi mutarea în cutia cu nisip, unde o forțezi să sape în nisip. Aceasta acțiune va determina pisica să înțeleagă că cutia cu nisip este o cameră de tortură. Pe viitor va fi și mai greu să prinzi pisica asupra faptului, întrucât ea a învățat să se ferească mai bine de stăpân ca să nu fie pedepsită.

Mustrările nu funcționează când vine vorba de dresarea pisicii. Dacă o prinzi asupra faptului, ea va avea grija ca data viitoare tu să nu mai fii în jur. Dacă o pedepsești mai târziu, ea nu va putea asocial pedeapsa cu fapta. Astfel pisica ta va continua să acționeze greșit. Unele pisici au comportamente neplăcute doar ca să atragă atenția stăpânilor, iar dacă reușesc vor continua seria de acțiuni.

Cum dresăm pisicile?

Dacă vrei să previi problemele cauzate de pisica ta, sau dacă pur și simplu vrei să te asiguri că pisica ta scapă de unele obiceiuri proaste, trebuie să o iei de la zero:

Fără mustrări și pedepse. Concentrează-te asupra unei relații amuzante, jucăușe, interesante și bazată pe recompense. De cele mai multe ori această schimbare va fi suficientă pentru ca pisica ta să nu mai acționeze greșit. Pisicile devin foarte active, și deci destructive, când sunt plictisite. Pisicile care se simt neglijate, nu vor mai folosi cutia cu nisip. Deaceea este important să ai o sesiune zilnică de joacă, masaj și mângâiere, pentru a-i calma aceste porniri.

Ajută-ți pisica să reușească să fie cuminte pentru a putea primi. Cea mai eficientă metodă de dresare este cu ajutorul gustărilor și recompeselor pentru comportament bun.

Amenajează mediul pisicii tale astfel încât un comportament rău să reprezinte o experiență neplăcută. Spre exemplu, dacă pisica ta îți zgârie mobila din casă ai două variante. Fie încerci să o îndrepți spre postul de ascuțit unghiile și îi oferi recompense ori de câte ori îl folosește. Fie faci în ala fel încât zgâriatul mobilei să fie o experiență neplăcută. Acest lucru poate fi realizat foarte simplu: fie stropești pisica cu puțină apă ori de câte ori încearcă să zgârie mobila, fie faci un zgomot destul de tare folosind monede într-o cană, când o prinzi asupra faptului. Astfel pisica ta va asocial zgâriatul mobilei cu o experiență neplăcută și va renunța la ea.

Indiferent care este scopul dresării pisicii tale, nu uita că cea mai bună metodă de învățare este cu ajutorul recompenselor și alintului iar mustrările nu dau niciodată rezultate.

 
Din aceeasi categorie:

Cum să dresezi pisica să nu mai stropească în casa

Pisica ta stropește lucrurile din casa cauzând un miros neplacut? Află ce trebuie să faci pentru a opri acest comportament. ...citeste mai mult


Cum dresezi pisica să folosească cutia cu nisip

Afla cum sa dresezi pisica sa foloseasca cutia cu nisip fara sa o pedepsesti. ...citeste mai mult


Cum dresez pisica să folosească wc-ul

Te-ai săturat de nisipul pisicii împrăștiat prin baie? Dresează pisica să folosească toaleta și vei scăpa de această grijă. ...citeste mai mult