Urmareste-ne pe Facebook
[x]
Login
Email:
Parola:
    Tine minte datele


Adoptii pisici


donez pisicuti

detalii...

Pisicut alb jucaus

detalii...

Ofer spre adoptie patru pisoi dragalasi

detalii...

Vezi toate anunturile de adoptii pisici.

Cele mai citite articole


Perioada căldurilor și împerecherea

Află ce se întamplă cu pisica ta în perioada căldurilor și tot ce trebuie să știi despre imperechiere. ...citeste mai mult


Limbajului pisicilor – Ce vrea pisica ta să-ți spună?

Tu și pisica ta puteți comunica, deși vorbiți limbi diferite. Iată cum folosește felina corpul pentru a comunica cu tine. ...citeste mai mult


Recuperarea după operația de sterilizare a pisicii

Operația de sterilizare a pisicii este una importantă. Iată cum ajuți pisica să se recupereze ușor și repede. ...citeste mai mult


Video


 

Manx

Când nu vânează tot felul de insecte sau rozătoare, sau când nu stă la pândă, pisica Manx este una afectuoasă, echilibrată emoțional și jucăușă. Pisica Manx iubește să își urmărească stăpânul preferat prin casă și să se așeze în brațe la el imediat cum prinde un moment oportun. Uneori va vocaliza la tine, dând impresia că purtați o conversație.

Isoria pisicii Manx

Pisica Manx a trăit multe secole pe insula Man, o insulă situată undeva între Anglia și Irlanda. Din moment ce insula nu avea o specie felină indigenă din care să se poată dezvolta Manx, se presupune că pisica Manx, a fost adusă de coloniști și exploratori umani. Exact cine a adus-o și când este incert.

O poveste spune că pisicile se aflau la bordul unei nave a Armatei spaniole care a fost distrusă pe Insula Man în 1588. Se presupune că pisicile inventive au înotat până la țărm la Spanish Point și au început să vâneze șoarecii de acolo. O altă poveste susține că Manxul a fost introdus de comercianții fenicieni care au transportat pisicile din Japonia. O altă poveste spune că au sosit pisici împreună cu coloniștii vikingi care au colonizat Insula Man.

Indiferent cum au ajuns pisicile Manx pe insula, se presupune că au ajuns cu cozile intacte. Geneticienii cred că faptul că pisica Manx nu are coadă este rezultatul unei mutații spontane apărută în rândul populației de pisici de pe insula. Genetic există o diferență între pisicile Manx si alte pisici domestice cu coada scurtă. Faptul că pisica Manx nu are coadă este determinat de o genă dominantă, în timp ce în cazul celorlalte pisici, precum Bobtailul Japonez, este vorba de o genă recesivă. Având în vedere mediul închis al insulei și faptul că era un fond de gene destul de limitat, gena dominantă a fost transmisă cu ușurință de la o generație la alta.

Locuitorii insulei, fie necunoscând aceste legende, fie dorind să inventeze o legendă mai interesantă au lansat teoria conform căreia pisica Manx a apărut în urma împerechierii unei pisici cu un iepure. O altă poveste spune că invadatorii irlandezi au furat coada pisicii că să o folosească drept decor la pălării. O a treia legendă spune că pisicile Manx au fost pasageri ai Arcei lui Noe, iar Noe a trântit o usă din interiorul arcei și le-a prins coada în ea.

Istoria modernă a pisicii Manx este mai bine documentată. Pisica Manx a fost o rasă bine stabilită și populară, susținută de un grup entuziast de proprietari. Se pare că regele Edward al VIII-lea era un fan al Manxului și frecventa adesea spectacole de pisici cu rasă. Britanicii au format primul club Manx în 1901. Manxul a călătorit în America în anii 1880 (și probabil mai devreme), deoarece pisicile Manx sunt notate în primele registre ale pisicilor americane. Pisicile Manx au fost transportate la început de pe Insula Man, dar, pe măsură ce cererea a crescut, oferta a scăzut. Astăzi, pisicile Manx sunt foarte solicitate din cauza rarității lor, dar animalele de companie pot fi găsite la organizațiile de adopție destul de ușor.

Personalitatea pisicii Manx

Personalitatea pisicii Manx este motivul pentru care pisica a devenit așa de populară în ciuda defectului fizic pe care îl are. Manxul este un tovarăș de nădejde. Felina este inteligentă, iubitoare de distracție și știe să se exprime foarte bine, chiar dacă nu poate folosi limbajul cozii. Pisica este recunoscută pentru legătura de devotament și loialitate pe care o dezvoltă față de stăpâni și pentru timpul de calitate pe care îl petrece cu aceștia, indifferent că e vorba de stat la ei în brațe sau de alergatul după o jucării aruncată de ei. Pisica Manx poate face niște sărituri extraordinare datorită picioarelor puternice pe care le are în partea inferioară a corpului. Dacă situația o cere, va fi în stare să sară pe cel mai înalt raft din casă, fără sa sufere nici un accident.

Pisica Manx se înțelege super bine cu alte pisici domestice, precum și cu câinii. Ele sunt jucăușe dar gentile. Atitudinea jucăușă dar blândă face ca pisica Manx să fie perfectă pentru familiile cu copii. Felina e fascinată de apă, dar nu vor să fie forțate să intre în apă.

Statura pisicii Manx

Corpul pisicii este solid, musculos, compact, bine echilibrat cu structură osoasă robustă. Manxul are un aspect puternic, cu pieptul lat și coaste bine arcuite. Repetarea constantă a curbelor și cercurilor fac ca pisica Manx să para una puternică însă fără cea mai mică urmă de asprime. Flancurile au o adâncime mai mare decât alte rase, felina părând masivă când este privită din lateral. Spatele scurt formează un arc neted și continuu de la umeri la ceafă, curbându-se pentru a forma aspectul rotund dorit.

Capul pisicii Manx este rotund, cu obraji proemineți și un aspect vesel care accentuează forma rotundă caracteristică rasei. În profil, capul are o lungime medie, cu o curbă ușoară de la frunte până la nas. Bot bine dezvoltat, pe cât de lung pe atât de lat, cu bărbie puternică. Gâtul este scurt și gros.

Urechile sunt late la bază, înclinându-se ușor spre vârful rotunjit. Urechile sunt de dimensiuni medii, proporționale cu mărimea capului, așezate la distanță considerabilă una de alta, orientate puțin spre exterior. Privite din spate, urechile pisicii Manx seamană cu scaunele unui balansoar. Așezati la un ușor unghi față de nas, ochii sunt mari, rotunzi și plini, colțurile exterioare fiind puțin mai mari decât colțurile interioare. Culoarea ochilor este în funcție de culoarea blănii, variind de la cupru, la albastru, la verde, sau alun.

Labele osoase diferă ca dimensiune. Labele anterioare sunt mai scurte și bine separate pentru a sublinia pieptul larg și adânc. Labele posterioare sunt mult mai lungi cu coapse grele, musculare. Labele sunt îngrijite și rotunde, cu cinci degete în față și patru în spate.

Coada pisicii Manx lipsește. Felina poate avea o mică creștere a osului de la capătul coloanei vertebrale, însă este vorba mai mult de un mont decat de o coadă.

Felina are un strat dublu de blană; un strat scurt și dens și un strat exterior bine căptușit care dă impresia de bumbac. Blana poate fi mai subțire în sezonul cald, și mai groasă în sezonul rece. Textura firelor de păr exterioare este oarecum dură, aspectul lucios. Culoarea blănii este în general ciocolatie, lavandă sau Himalayană.

Sănătatea pisicii Manx

Deși tot mai mulți crescători de pisici sunt tot mai conștienți de problema specială care se întâlnește la această rasă, afecțiunile rezultate din mutația genetică specifica rasei Manx sunt tot mai puține. Principalele probleme de sănătate sunt legate de mutația genetică care determină lipsa cozii la această felină și poartă denumirea de Sindromul Manx.

Sindromul Manx este o afecțiune care poate provoca leziuni grave nervilor, măduvei spinării și coloanei vertebrale a unui pisoi Manx. Următoarele sunt condiții de sănătate care pot rezulta:

 • Spina bifida apare ca urmare a unui defect congenital al coloanei vertebrale care afectează coloana vertebrală și măduva spinării. Condiția se datorează unei vertebre care este defectă.
 • Lipsesc vertebrele
 • Vertebra fuzionată
 • Vertebra scurtată
 • Os sacral slab dezvoltat
 • Os pelvian slab dezvoltat
 • Probleme intestinale, inclusiv incontinență fetală și constipație rezultate din deformări în dezvoltarea coloanei vertebrale.
 • Oprirea intestinului poate rezulta dintr-o deschidere anală prea îngustă.
 • Probleme ale vezicii urinare
 • Probleme digestive
 • Paralizia piciorului posterior poate fi cauzată de faptul că coloana vertebrală este prea scurtă.
 • Un mers șchiopatat

Pisica Manx si copii

Dacă face cunoștință cu copii cât sunt încă pisoi, activa pisică Manx este o alegere perfectă pentru familiile cu copii sau cu alte animale de companie. Pisica va alerga după lucrurile aruncate de stăpâni, învață repede orice joc și iubește să primească atenție de la copii. Felina trăiește liniștit cu pisici și câini care își respectă reciproc autoritatea și poate învăța să lase păsările și peștii în pace. Un adult Manx poate să fie speriat de copiii cu ușurință, mai ales dacă este obișnuit cu o gospodărie liniștită. Introduceți întotdeauna animalele de companie încet și în circumstanțe controlate pentru a vă asigura că învață să se înțeleagă împreună.

 
Din aceeasi categorie:

Korat

Korat este una dintre cele mai vechi şi mai pure rase de pisici. Deşi nu se ştie originea exactă a acestei rase, standardele ei sunt foarte stricte. ...citeste mai mult


Norevegiană de Pădure

Desi are un corp impunator, pisica Norvegiana de Padure este de fapt o gentila perfecta pentru familia ta. Iata de ce e potrivita pentru tine: ...citeste mai mult


Siameza

Legenda spune ca pisica Siameza și-a indoit varful cozii pentru a nu permite inelelor printesei, pe care le pazea, sa cadă de pe coadă. ...citeste mai mult