Urmareste-ne pe Facebook
[x]
Login
Email:
Parola:
    Tine minte datele


Adoptii pisici


donez pisicuti

detalii...

Pisicut alb jucaus

detalii...

Ofer spre adoptie patru pisoi dragalasi

detalii...

Vezi toate anunturile de adoptii pisici.

Cele mai citite articole


Perioada căldurilor și împerecherea

Află ce se întamplă cu pisica ta în perioada căldurilor și tot ce trebuie să știi despre imperechiere. ...citeste mai mult


Limbajului pisicilor – Ce vrea pisica ta să-ți spună?

Tu și pisica ta puteți comunica, deși vorbiți limbi diferite. Iată cum folosește felina corpul pentru a comunica cu tine. ...citeste mai mult


Recuperarea după operația de sterilizare a pisicii

Operația de sterilizare a pisicii este una importantă. Iată cum ajuți pisica să se recupereze ușor și repede. ...citeste mai mult


Video


 

Norevegiană de Pădure

Pisica Norvegiană de pădure este un gigant gentil. Felina are un corp impunător dar și atletic. În ciuda dimensiunilor, pisica Norvegiană de Pădure nu are dificultăți când vine vorba de alergat sau de sărit. Felina este foarte atașată de familia ei și foarte rezervată în ceea ce privește străinii.

Istoria pisicii Norvegiană de Pădure

Pisica Norvegiană de Pădure își are rădăcinile în Norvegia acum câteva sute de ani. Ea apare în basme și legende cum ar fi legenda zeiței Freya, a cărei car era tras de șase pisici uriașe. Originea exactă a pisicii este un mister. Unii specialiști spun că pisica Norvegiană de Pădure este descendentul unei pisici cu blana lungă din Turcia adusă de războinicii scandinavi care au luptat contra Imperiului Bizantin. Alții spun că felina este înrudită cu rasa Siberiană. Alți specialiști spun că rasa Norvegiană de Pădure a apărut în urma selecției naturale a pisicilor cu blana scurtă a căror adaptare la climatul dur din zona Arctică a determinat producerea de descendenți cu blana lungă și deasă care se revarsă pe corp ca apele unei cascade.

Timp de mai multe secole pisica Norvegiană de Pădure a supravețuit folosindu-și inteligența sau oferindu-și serviciile de mâncător de șoareci fermierilor care ofereau la schimb adăpost în grajduri, hambare sau chiar case. În 1938 pisica Norvegiană de Pădure a fost expusă la o expoziție în Oslo, însă dezvoltarea ca rasă independentă a fost întreruptă de Al Doilea Război Mondial. Felina a supravețuit perioadei războiului și abia în 1977 a fost înregistrată ca și rasă. Doi ani mai târziu o pisică și un motan din rasa Norvegiană de Pădure au fost exportați în SUA și așa a apărut rasa și pe acel continent.

Statura pisicii Norvegiană de Pădure

Pisica Norvegiană de Pădure este una de statură mare. Masculii pot atinge o greutate de până la zece kg, în timp ce pisicile sunt un pic mai mici. Pisica se maturizează încet ajungând la maturitate totală în jurul vârstei de 5 ani.

Corpul pisicii Norvegiene de Pădure este solid cu mușchi și bine echilibrat, lungime moderată, structură osoasă substanțială, cu aspect puternic. Felina prezintă un piept larg și o circumferință considerabilă în jurul pieptului, fără a fi grasă. Flancul are o adâncime mare. Motanii pot fi mari și impunători; femelele pot fi mai rafinate și mai mici.

Capul pisicii Norvegiene de Pădure are o forma de triunghi echilateral, unde toate laturile sunt de lungime egală, măsurată de la exteriorul bazei urechii până la punctul bărbie. Gâtul este scurt și puternic, musculos. Nasul este drept. Barbia este fermă și aliniată cu partea din față a nasului. Are un profil rotunjit ușor. Botul face parte din linia dreaptă care se extinde spre baza urechii fără rotunjimi pronunțate de mustață și fără ciupituri.

Urechile pisicii Norvegiene de Pădure sunt medii spre mari, rotunjite la vârf, late la bază, aliniate atât cu vârful capului cat și cu lateralele acestuia. Cupa urechii este îndreptată ușor lateral. Urechile sunt acoperite cu blană.

Ochii pisicii Norvegiene de pădure sunt mari, în formă de migdală, expresivi, având colțul exterior mai sus decât colțul interior. Culoare ochilor variază de la nuanțe de verde, la nuanțe de galben sau cupru. Pisicile cu balana albă pot avea ochii albaștri.

Labele pisicii Norvegiene de Pădure sunt de lungime medie, fiind mai lungi cele din spate și mai scurte cele din față. Șoldurile sunt musculoase. Când e privită din spate, labele din spate sunt drepte. Când e privită din față din față, labele din spate apar orientate spre exterior. Degetele sunt rotunde și pline de blană între ele.

Coada pisicii Norvegiană de Pădure este lungă și stufoasă având aceeași lungime ca și corpul felinei.

Blana pisicii Norvegiană de Pădure este una dublă, având un strat dens cu fire ma scurte la bază, acoperit de un strat de blană cu fire mai lungi, lucioase și netede, rezistente la apă. Blana prezintă trei secțiuni diferite: guler scurt la gât, cojoc lateral și guler frontal. Blana este mai densă în sezonul rece și mai punțin densă în sezonul cald pentru a se adapta la temperaturile de afară.

În ceea ce privește culoarea blănii pisicii Norvegiene de Pădure, orice culoare și model este posibil. În cazul pisicilor hibrid (care nu sunt de rasă pură) pot apărea culori precum: ciocolata, lavandă, liliac, scorțișoară, sau variații de alb.

Sănătatea pisicii Norvegiană de Pădure

Atât pisica de rasă pură cât și cea apărută prin imperechierea a două rase distincte prezintă unele probleme de sănătate care pot fi de natură genetică. În general felina este una sănătoasă cu o viață ce poate atinge până la 16 ani. Însă au fost unele probleme de sănătate întâlnite mai des în rândul pisicilor din această rasă.

  • Boala IV de depozitare a glicogenului, o afecțiune ereditară rară care afectează metabolismul glucozei. Majoritatea pisoilor cu boală sunt născuți morți sau mor în câteva ore de la naștere, dar ocazional un pisoi nu va prezenta semne până la vârsta de aproximativ 5 luni și de obicei moare în câteva luni. Este disponibil un test ADN care poate identifica pisicile afectate și purtătoare.
  • Cardiomiopatia hipertrofică, o formă de boală cardiacă care este moștenită la unele rase de pisici, cum ar fi Maine Coon. Eritabilitatea nu a fost dovedită la pisica Norvegiană de Pădure.
  • Boală renală polichistică, o afecțiune genetică care distruge progresiv rinichii. Nu există test ADN pentru boală pentru pisicile forestiere norvegiene, dar boala poate fi detectată prin ultrasunete încă de la vârsta de 10 luni.
  • Displazia retiniană, un defect ocular care provoacă pete pe retină, dar nu înrăutățește vederea pisicii.

Îngrijirea pisicii Norvegiană de Pădure

Periați sau pieptănați blana lungă a pisicii norvegiene a pisicii o dată sau de două ori pe săptămână, folosind o perie cu peri, o perie de sârmă sau un pieptene din oțel inoxidabil. Dacă dai peste ghemuri încâlcite, descurcă-le ușor, fără a răni pisica. Pisica nu are nevoie de baie, ceea ce este un lucru bun, având în vedere caracterul impermeabil al blănii ar fi foarte greu să o uzi suficient de bine pentru o baie.

Periați dinții pentru a preveni boala parodontală. Igiena dentară zilnică este cea mai bună, dar periajul săptămânal este mai bun decât nimic. Ștergeți zilnic colțurile ochilor cu o cârpă moale și umedă pentru a îndepărta orice descărcare. Utilizați o zonă separată a cârpei pentru fiecare ochi, astfel încât să nu riscați să răspândiți nicio infecție. Verificați urechile săptămânal. Dacă par murdare, ștergeți-le cu un disc de bumbac sau o cârpă moale umedă, umezită cu un amestec de 50-50 de oțet de cidru și apă caldă.

Păstrează litiera curată, felina fiind foarte sensibilă la acest aspect. În plus, o litieră curate înseamnă și o blană curata.

Felina este cu siguranță construita pentru a supraviețui unui climat rece, dar este o idee bună să păstrezi o pisică Norvegiană de Pădure ca o pisică numai de interior pentru a o proteja de bolile răspândite de alte pisici, de atacurile câinilor și de celelalte pericole cu care se confruntă pisicile, care ies în aer liber (cum ar fi să fie loviți de o mașină). Deasemenea, dacă lași pisica norvegiană afară, riști să-ți fie furată.

Pisica Norvegiană de Pădure și copii

Pisica Norvegiană de Pădure este prietenoasă și relaxată, fiind o alegere perfectă pentru familiile cu copii și câinii care acceptă pisicile. Felina iubește atenția pe care o primește de la copiii, pe care îl tratează politicos și cu respect. Pe pisica Norvegiă de Pădure nu o deranjează să se îmbrace sau să meargă la o plimbare într-un cărucior. Ea este fericita să trăiască și cu alte pisici și câini prietenoși cu pisicile, datorită dispoziției sale amabile. Introduceți animalele de companie încet și în circumstanțe controlate pentru a vă asigura că învață să se înțeleagă împreună.
Din aceeasi categorie:

Sfinx

Felina Sfinx este un actor acrobat și energic căruia îi place să se expună pentru a primi atenție. Pisica Sfinx este un partener de joacă extraordinar pentru copii. ...citeste mai mult


Havana Brown

In ciuda numelui, pisica Havana Brown s-a născut în Anglia. Ea este şi prima rasă de pisici care este numită după culoarea blănii. ...citeste mai mult


Bobtail Japonez

Pisicii Bobtail Japonez îi place compania oamenilor şi chiar încearcă să vorbească cu aceştia pe mai multe tonuri. Astfel ea a fost numită “pisica cântăreaţă” ...citeste mai mult