Urmareste-ne pe Facebook
[x]
Login
Email:
Parola:
    Tine minte datele


Adoptii pisici


Motanel bombitza pentru adoptie

detalii...

Doi motanei Scottish adorabili isi cauta Om

detalii...

Vand pisicuta caracter adorabil rasa Scottish Fold Highland 3 luni jumatate 1200ron negociabil

detalii...

Vezi toate anunturile de adoptii pisici.

Cele mai citite articole


Perioada căldurilor și împerecherea

Află ce se întamplă cu pisica ta în perioada căldurilor și tot ce trebuie să știi despre imperechiere. ...citeste mai mult


Limbajului pisicilor – Ce vrea pisica ta să-ți spună?

Tu și pisica ta puteți comunica, deși vorbiți limbi diferite. Iată cum folosește felina corpul pentru a comunica cu tine. ...citeste mai mult


Recuperarea după operația de sterilizare a pisicii

Operația de sterilizare a pisicii este una importantă. Iată cum ajuți pisica să se recupereze ușor și repede. ...citeste mai mult


Video


 

Pisica mea vomită des

Nu este normal ca pisica ta să vomite zilnic și nici măcar să vomite de câteva ori pe lună. Dacă pisica ta vomită frecvent, poate fi vorba de o problemă simplă precum ghemotoacele de blană, însă poate fi vorba de asemenea de o otravă ingerată sau de o boală serioasă a sistemului digestiv. Indiferent de motivul pe care îl suspectezi, e important să mergi la medicul veterinar cu pisica ta cât mai curând posibil, dacă aceasta vomită des.

Vomitatul cronic și vomitatul acut la pisici

Vomitatul ca și condiție medicală poate fi împărțit în două categorii: vomitat cronic și vomitat acut. Vomitatul cronic la pisici presupune vomitat regulat, la un interval de timp (odată pe zi, sau odată pe lună) o perioadă îndelungată. În acest caz, pisica vomită odată și apoi se oprește, până la următoarea apariție a stării de vomă. Cu alte cuvinte, pisica nu vomită de câteva ori într-un interval mic de timp. Dacă însă pisica ta nu a vomitat niciodată și începe să vomite fără o cauză aparentă, atunci este vorba de vomitat acut. În acest caz este indicat să consulți medicul veterinar. Tratamentul pentru vomitatul acut și cel cronic poate fi diferit.

Cel care ne ingrijorează este vomitatul acut. Dacă pisica ta a vomitat ocazional, însă are pofta de mâncare, este activă și prezentă, nu este caz de îngrijorare, decât dacă știi că a mâncat ceva toxic. Dacă însă pisica vomită des, nu poate să mănânce, este în permanență obosită și retrasă e momentul să ceri părerea unui expert. Și pisicile care suferă de vomitat cronic trebuie consultate de un medic veterinar însă nu este o urgență dacă aceasta continuă să mănânce și este activă.

Cauze pentru vomitatul pisicii

Pisica mănâncă prea repede. Există numeroase situații în care pisica mănâncă o cantitate foarte mare de mâncare într-un interval scurt de timp. In acest caz, pisica va vomita mâncare nedigerată, sau foarte puțin digerată.

Pisica are ghemotoace de blană. Deși este o situație foarte des întâlnită în cazul pisicilor, ghemotoacele de blană pot determina probleme serioase de sănătate, putându-se ajunge și la obstrucție intestinală. Odată cu vomitatul pisica încearcă să elimite aceste ghemotoace de blană, lucru ce este normal și indicat.

Pisica are alergie la mancare. Cele mai comune alergii întâlnite la pisici sunt la carnea de vită, pește și pui, însă numeroase alte ingrediente pot determina apariția alergiilor. Pisicile care au alergii la mâncare trebuie să primească hrană specială.

Pisica a fost otrăvită. Vomitatul piscii poate fi determinat de ingerarea unei substanțe otrăvitoare. În acest caz vorbim de o urgență și ar trebui consultat medicul veterinar. În jurul unei locuințe sunt numeroase surse de substanțe otrăvitoare:

 • Antigel. Etilen gilcolul este un ingredient al antigelului care este foarte atractiv pentru câini și pisici pentru că este dulce. Daca pisica ta a fost otrăvită va prezenta stări de amețeală și vomitat.
 • Medicamentele stăpânilor. Medicamentele pe care familia le ia în mod uzual pot fi extrem de toxice pentru felina ta. Asigură-te că ții medicamentele într-un loc unde pisica nu are acces.

Pisica are boala inflamatorie intestinală. Această condiție medicală vine la pachet cu diaree și pierdere în greutate. Această boală poate să apară în orice punct al sistemului digestiv, inclusiv în stomac sau în intestine.

Pisica are pancreatită. Pancreatita reprezintă o inflamare a pancreasului, organ care face parte din sistumul endocrin și cel digestiv. Pisicile care suferă de pancreatită au următoarele simptome: vomitat, letargie, refuzul apei și lipsa poftei de mâncare.

Pisica are boli cornice ale rinichilor. Această afecțiune apare mai ales la pisicile cu o vârstă mai înaintată. Rinichii au rol de filtru pentru toxinele din sânge, echilibrează nutrienții și joacă un rol important în reglarea presiunii arteriale. Pisicile cu această afecținue vomită, sunt letargice, au diaree, pierd în greutate și beau foarte multă apă.

Pisica are diabet Diabetul este o altă afecțiune a sistemului endocrin. Pisicile care suferă de diabet pot prezenta pe lângă vomitat și o sete foarte accentuată, foame, urinare frecventă, precum și pierdere în greutate.

Pisica suferă de hipertiroidism. Vomitatul frecvent, împreună cu apetit crescut și scădere în greutate sunt indicatori ai hipertiroidismului la pisici. In acest caz pisica este și iritată frecvent, are diaree, letargie și pisica nu se mai poate spală corect pe blană.

Aspectul vomei contează

Aspectul vomei nu ne oferă un răspuns definitiv asupra cauzei, însă ne poate indica unde să începem căutările:

 • Pisica vomită galben  - este un semn că ficatul feline are probleme, sau că felina are stomacul gol și nu mai are ce elimina prin vomă.
 • Pisica vomită lichid transparent – semn de stomac gol, regurgitare.
 • Pisica vomită cu sânge – sângele poate să provină din stomac, esofag sau gură. Este motiv de ingrijorare.
 • Pisica vomită alb spumos – semn de regurgitare pe stomacul gol.
 • Pisica vomită cu aspect de zaț - semn că are sângerări în stomac, sau ulcer.
 • Pisica vomită maro, urât mirositor – semn de sângerare în tractul gastrointestinal superior.
 • Pisica vomită mâncare nedigerată – semn că pisica a mâncat foarte mult într-un interval mic de timp, sau că felina are alergie la mâncare.

Tratarea vomitatului la pisici

Tratamentul variază în funcție de cauză, însă cele mai frecvente moduri de tratare a vomitatului la pisici sunt:

 • Hidratare. Dacă în urma examinarii fizice medicul nu descoperă nici un fel de disconfort al pisicii, va încerca să îi administreze terapie simptomatică. Aceasta presupune administrarea de fluide subcutanate. Hidratarea subcutanată ajuta și la curățarea sistemului. Pisicile care vomită suferă și de un anumit nivel de deshidratare, iar hidratarea clasică nu functionează mereu.
 • Medicamente antivomitive. Aceste medicamente opresc vomitatul (și deci și pierderea de lichide), elimina disconfortul abdominal și cresc pofta de mâncare a felinei.
 • Schimbarea dietei. Dacă pisica ta vomită din cauza unei alergii la mâncare, este evident că hrana pe care o primește trebuie schimbată.Din aceeasi categorie:

10 probleme de piele la pisici și cum le tratăm

Pisicile suferă frecvent de afecțiuni ale pielii care pot fi tratate simplu dacă sunt identificate corect. Iată care sunt acestea: ...citeste mai mult


Ghemotoacele de blană – coșmarul oricărui stăpân

Cum scăpăm de coșmarul ghemotoacelor de blană din stomacul pisicii! Citește despre simptome, prevenire și elimarea lor! ...citeste mai mult


Virusuri specifice pisicilor

Există anumite virusuri specifice atât pisicilor cât și celorlalte feline. Află care sunt aceste virusuri și cum poți preveni infectarea. ...citeste mai mult