Urmareste-ne pe Facebook
[x]
Login
Email:
Parola:
    Tine minte datele


Adoptii pisici


donez pisicuti

detalii...

Pisicut alb jucaus

detalii...

Ofer spre adoptie patru pisoi dragalasi

detalii...

Vezi toate anunturile de adoptii pisici.

Cele mai citite articole


Perioada căldurilor și împerecherea

Află ce se întamplă cu pisica ta în perioada căldurilor și tot ce trebuie să știi despre imperechiere. ...citeste mai mult


Limbajului pisicilor – Ce vrea pisica ta să-ți spună?

Tu și pisica ta puteți comunica, deși vorbiți limbi diferite. Iată cum folosește felina corpul pentru a comunica cu tine. ...citeste mai mult


Recuperarea după operația de sterilizare a pisicii

Operația de sterilizare a pisicii este una importantă. Iată cum ajuți pisica să se recupereze ușor și repede. ...citeste mai mult


Video


 

LaPerm

Istoria pisicii LaPerm

Prima pisică LaPerm s-a născut într-un grajd în Oregon, a cărui proprietari erau fermierii Linda şi Richard Koehl. Dintre mulţii pisoi aparent normali, unul a ieşit în evidenţă prin lipsa aproape totală a blănii. În primele lui săptămâni de viaţă, blana pisoiului a crescut moale şi cârlionţată, acesta fiind numit Curly. Pisoiul s-a dovedit a fi un excelent vânător de şoareci şi extrem de afectuos şi răbdător cu oamenii.

Familia Koehls a apreciat pisoiul diferit însă nu s-au întrebat prea mult care a fost diferenţa care a dus la naşterea acestui pisoi. Pe măsură ce tot mai mulţi pisoi cârlionţaţi să năşteau, familia Koehls a început să fie mai atentă şi să-i de-a deoparte de restul pisoilor.

După împerechieri consecutive între aceşti pisoi a fost stabilită rasa LaPerm, care a fost apoi aprobată de Asociaţia Crescătorilor de Pisici în 1995. Deasemenea, rasa a fost acceptată să participe la concursuri.

Pisoii LaPerm erau uşor de recunoscut datorită lipsei blănii la naştere şi prezenţa unei blăni cârlionţate când aceştia ajungeau la maturitate. Însă pe măsură ce programul de imperechiere a progresat, pisoii se năşteau direct cu blana cârlionţată.

Sănătatea pisicii LaPerm

Nu există o predispoziţie cunuscută a exemplarelor din această rasă, pentru anumite boli. În afară de o dietă corectă şi un mediu de viaţă sigur, felina nu are nevoie de un regim special.

 

 

Caracteristicile fizice ale pisicii LaPerm

LaPerm face parte din categoria raselor “rex", termen care a fost atribuit pentru blana care creşte cârlionţată în mod natural. Blana pisicii LaPerm poate fi scurtă sau lungă şi poate avea o varietate de culori. Cârlionţii pot varia deasemenea de la valuri line la inele strânse, însă, la atingere, senzaţia este de blană uşoară şi elastică.

Blana nu are un aspect îngrijit, ci mai degrabă unul ciufulit. Pisica LaPerm cu blana lungă va avea o coadă stufoasă şi guler în jurul gâtului, ambele cârlionţate; pisica LaPerm cu blana scurtă nu are coada stufoasă sau guler, însă are blana in valuri. Deasemenea, felina din această rasă are şi mustăţi cârlionţate.

Lungimea blănii variază şi in funcţie de sezon, însă pisica din rasa LaPerm nu năpârleşte foarte tare în rest. Greutatea pisicii variază între 3 şi 6 kg, aceasta fiind puţin robustă pentru talia ei. La fel ca în cazul celorlalte rase, motanii sunt mai mari.

Personalitatea şi temperamentul pisicii din rasa LaPerm

Aşa cum indică şi originile ei, felina LaPerm este una muncitoare, dar care se adaptează foarte uşor dacă e nevoie să treacă de la vânarea şoarecilor la mângâieri la tine în braţe. Ea nu vocalizează foarte mult ci doar atunci când vrea atenţie. Deasemenea, atunci când primeștte atenţia cuvenită, ea ştie să ofere afecţiune în schimb.

Deasemenea, pisica LaPerm este muncitoare, deşteaptă şi plină de resurse. Asta înseamnă că pentru a fi satisfăcută, felina are nevoie de multă mişcare, joacă şi atenţie în cursul zilei. Asta nu înseamnă, însă, că felina nu poate trăi în apartamente mici, ci doar că obiectele delicate nu trebuie lăsate la vedere.
Din aceeasi categorie:

German Rex

Născută în Germania, pisica German Rex se diferenţiază de celelalte prin blana scurtă şi uşor cârlionţată, dar şi inteligenţa şi afecţiunea care o caracterizează. ...citeste mai mult


Korat

Korat este una dintre cele mai vechi şi mai pure rase de pisici. Deşi nu se ştie originea exactă a acestei rase, standardele ei sunt foarte stricte. ...citeste mai mult


Havana Brown

In ciuda numelui, pisica Havana Brown s-a născut în Anglia. Ea este şi prima rasă de pisici care este numită după culoarea blănii. ...citeste mai mult