Urmareste-ne pe Facebook
[x]
Login
Email:
Parola:
    Tine minte datele


Adoptii pisici


Motanel bombitza pentru adoptie

detalii...

Doi motanei Scottish adorabili isi cauta Om

detalii...

Vand pisicuta caracter adorabil rasa Scottish Fold Highland 3 luni jumatate 1200ron negociabil

detalii...

Vezi toate anunturile de adoptii pisici.

Cele mai citite articole


Perioada căldurilor și împerecherea

Află ce se întamplă cu pisica ta în perioada căldurilor și tot ce trebuie să știi despre imperechiere. ...citeste mai mult


Limbajului pisicilor – Ce vrea pisica ta să-ți spună?

Tu și pisica ta puteți comunica, deși vorbiți limbi diferite. Iată cum folosește felina corpul pentru a comunica cu tine. ...citeste mai mult


Recuperarea după operația de sterilizare a pisicii

Operația de sterilizare a pisicii este una importantă. Iată cum ajuți pisica să se recupereze ușor și repede. ...citeste mai mult


Video


 

Albastru de Rusia

Istoria pisicii din rasa Albastru de Rusia

Aşa cum îi spune şi numele, această felină are origini în Rusia. Legenda spune că marinarii Britanici, fascinaţi de această rasă, au adus câteva exemplare acasă din Portul Archangel al Mării Albe. Prezenţa unei blăni groase şi călduroase sugerează că această rasă este obişnuită să supraveţuiască într-un mediu cu climat rece. O altă legendă spune că felina trăia în sălbăticie şi era vânată pentru blana ei.

Felina Albastru de Rusia este rudă cu alte rase cu blana scurtă şi albastră: Korat, Chartreux şi British Shorthair. Însă, toate aceste rase sunt diferite din punct de vedere a blănii şi al personalităţii.

Pisica Albastru de Rusia a apărut pentru prima dată în public în 1871, însă a fost recunoscută oficial ca rasă abia în 1912. După cel De-al Doilea Război Mondial, majoritatea pisicilor din rasa Albastru de Rusia a fost ucisă. Crescătorii de pisici au început să facă încrucişări între rase asemănătoare, însă felinele rezultate aveau o altă personalitate. După multe alte încercări şi încrucişări de diferite rase, în jurul anului 1965 a reapărut felina originală din rasa Albastru de Rusia, cea pe care o ştim şi noi astăzi.

Caracteristicile fizice ale felinei Albastru de Rusia

Albastru de Rusia este o rasă robustă, cu muşchi Fermi şi o imagine generală foarte plăcută. Din punct de vedere fizic, rasa este în aceaşi categorie cu Korat şi Shorthair Oriental: lungă, zveltă şi elegantă. Ea are o talie medie, însă muşchii ei pot fi comparaţi cu ai unui înotător de performanţă. Atunci când pisica stă întinsă se poate observa că are un gât lung, ascuns de o blană groasă şi umeri înalţi.

Datorită stratului dublu de blană, pisica Albastru de Rusia pare mai mare decât este de fatp, ceea ce reprezintă principala ei caracteristică. Blana densă, mătăsoasă şi pluşată stă la un unghi de 45º faţă de corp, permiţându-ţi să desenezi cărări prin ea. Blana este de un albastru strălucitor, de culoarea lavandei la rădăcină şi întunecându-se spre vârfuri. Aceasta parcă tremură, reflectând frumos lumina.

O altă caracteristică captivantă a acestei rase este dată de culoarea ochilor. La pisoii mai mici de 4 luni, ochii sunt galbeni. După această vârstă, ochii capătă un cerc verde în jurul pupilei. Pe măsură ce pisica se maturizează, ochii devin verzi intens, amplificând culoarea argintie a blănii. Ochii sunt rotunzi, larg deschişi şi puţin înclinaţi în colţurile superioare, dând felinei un aspect dulce, asemănător cu temperamentul ei.

Cea mai curioasă trăsătură a acestei feline este “zâmbetul”. Gura ei are un aspect răsturnat, amintind de zâmbetul Monalisei.

Personalitatea şi temperamentul pisicii din rasa Albastru de Rusia

Felina este una foarte educată şi foarte uşor de dresat. Sau, mai bine spus, această pisică dresează foarte uşor oamenii din jur. Ei îi face plăcere să alerge după lucrurile aruncate de oamenii, şi va continua să alerge atât timp cât tu vei continua să arunci. Dacă încerci să o eviţi, ea va părea “rănită”, simțindu-se ignorată. Elegantă şi totuşi rezervată, această felină va vâna tot ce-i iese în cale, de la jucării la lumina laserului.

Pisica Albastru de Rusia petrece timpul amuzându-se de lucrurile din jur şi va petrece zilele închisă în casă fără nici o problemă, atât timp cât ştie că va primi atenţia necesară când te întorci. Ea este un tovarăş foarte bun, te va urmări mereu prin casă şi va prefera un membru al familiei mai mult decât pe ceilalţi. Este foarte bună prietenă cu copii, aceasta încercând chiar să-i mângâie sau să-i maseze cu lăbuţele dacă îi aude plângând.

Punctul vulnerabil al felinei este faptul că se sperie foarte uşor. Ele sunt timide şi emotive în jurul străinilor sau în medii noi. Pisicii nu-i plac schimbările, ea preferând ca lucrurile să fie uniforme şi predictibile. Ea poate deveni foarte nervoasă dacă nu primeşte mâncarea la timpul stabilit, şi este foarte minuţioasă cu curăţenia. Nu va intra în litieră dacă aceasta nu este curăţată.

Sănătatea şi îngrijirea felinei Albastru de Rusia

Nu există probleme de sănătate specifice pisicii Albastru de Rusia. Este o rasă sănătoasă din punct de vedere genetic, mai ales datorită apariţiei ei în mediul natural. Nu este necesar să o periezi zilnic, însă cu siguranţă se va bucura de acest gest, când decizi să-l faci. Fiind foarte ataşată de oameni, ea va sta fără obiecţii la spălat sau la tăiatul unghiilor.

Singurul lucru pe care NU trebuie să-l uiţi este că această pisică îşi iubeşte mâncarea. Ea va mânca mai mult decât are nevoie şi va mai cere încă o porţie. Astfel, ea devine candidatul ideal pentru o pisică obeză. Încearcă să-i măsori hrana înainte, pentru a evita astfel de probleme. Deasemenea, nu exagera cu gustările dintre mese.
Din aceeasi categorie:

German Rex

Născută în Germania, pisica German Rex se diferenţiază de celelalte prin blana scurtă şi uşor cârlionţată, dar şi inteligenţa şi afecţiunea care o caracterizează. ...citeste mai mult


Manx

Cunoscută ca pisica fără coadă, felina Manx ste una afectuoasă, echilibrată emoțional și jucăușă. Dacă îți dorești un tovarăș de nădejde, Manx este alegerea potrivită. ...citeste mai mult


Chartreux

Deseori confundată cu pisica British Shorthair, felina Chartreux este una frumoasă, silențioasă și prietenoasă. Iată cum a luat ea naștere și care îi sunt caracteristicile. ...citeste mai mult