Urmareste-ne pe Facebook
[x]
Login
Email:
Parola:
    Tine minte datele


Adoptii pisici


Yumi pisicuta neagra

detalii...

Doi motanei isi cauta familie

detalii...

Motanei pufosi

detalii...

Vezi toate anunturile de adoptii pisici.

Cele mai citite articole


Motan sau pisică? Cum determin sexul pisicii mele?

A născut pisica și încă nu știi sexul pisoilor? Iată cum poți afla daca ai pisici sau motani! ...citeste mai mult


Recuperarea după operația de sterilizare a pisicii

Operația de sterilizare a pisicii este una importantă. Iată cum ajuți pisica să se recupereze ușor și repede. ...citeste mai mult


Perioada căldurilor și împerecherea

Află ce se întamplă cu pisica ta în perioada căldurilor și tot ce trebuie să știi despre imperechiere. ...citeste mai mult


Video


 

Pisica tușește – ce trebuie să fac?

O tuse este un mecanism defensiv sau reflex al sistemului respirator. Mecanismul este folosit pentru a elimina material străin de pe căile respiratorii. O tuse apare din cauza stimulării mecanoreceptorilor sau chemoreceptorilor din interiorul căilor respiratorii. Acești receptori pentru tuse sunt localizați pe întregul tract respirator, de la faringe la bronhiole.

Tușim din când în când cu toții și același lucru este valabil și pentru pisici. Tusea este pur și simplu un reflex care ajută corpul să elimine materialul din căile respiratorii. Pisicile tușesc atunci când ceva irită „receptorii de tuse” care acoperă faringele (zona din spatele nasului și a gurii), laringele (caseta vocală), traheea sau căile respiratorii mai mici (bronhiile).

Momentul când apare tusea poate oferi și câteva indicii despre cauza ei. Tusea după masă / băut poate indica disfuncție laringiană. Faptul că tusea apare ca prim episod, sau apare sezonier, sau ca răspuns la vreun tratament, oferă de asemenea indicii cu privire la cauza tusei la pisici. Un lucru este sigur, daca pisica ta are o tuse persistentă, cronică, e cazul să consulți medicul veterinar.

În primă fază, este foarte important să determini dacă pisica chiar tușește. Gâfâitul sau bâlbâitul, inclusiv expectorarea cu ghemotoace de blană, este adesea confundat cu tuse respiratorie la pisici.

O tuse este un efort expirator care produce o expulzare bruscă și zgomotoasă a aerului din plămâni. De obicei este stimulat de o iritație sau inflamație a membranei mucoase care acoperă traheea, bronhiile sau bronhiolele într-un efort de a expulza un material străin sau secreția inflamatorie acumulată. Crizele severe de tuse se pot termina cu o repetiție și chiar cu conținutul de stomac, cum ar fi bila. Este important să deosebim tusea de atacurile astmatice. În astmul felin, majoritatea pisicilor vor respira cu gura deschisă și au adesea limba sau gingiile albăstrui sau gri. Crizele de astm felin sunt adesea o urgență medicală.

De ce tușete pisica?

În rândul pisicilor, tusea este cel mai adesea cauzată de o problemă inflamatorie a tractului respirator inferior, problema fiind cel mai adesea bronșita. Această inflamare apare cel mai adesea datorită unei infecții cu virusuri care determina Rinotraheita Virală Felina sau cu bacterii precum Bordetella. Viermii paraziți și mai ales viermii inimii pot fi deasemenea responsabili pentru tuse sau alte probleme respiratorii. Alergiile de diferite origini pot provoca, de asemenea, tuse. Pisicile pot tuși din diverse alte motive, inclusiv prezența materialului străin (cum ar fi iarba inhalată) în căile respiratorii sau iritarea de la lichide sau gaze inhalate. Tumorile toracice pot cauza ocazional tuse.

Tusea poate fi determinată de o boală a căilor respiratorii superioare atunci când iritația sau inflamația afectează laringele sau traheea. Deasemenea, tusea la pisici poate fi cauzată de o boală la nivelul nasului care are ca rezultat secreții excesive care se scurge în laringe și trahee, provocând iritații și tuse.

Astfel, principalele cauze ale tusei pisicii sunt:

  1. Astmul. Este una dintre cele mai frecvente cauze ale tusei la pisici. Astmul la pisici este o inflamație cronică a căilor respiratorii mici în plămâni. Deși acest lucru nu poate fi vindecat complet, simptomele pot fi adesea ameliorate cu medicamente. Factorii declanșatori obișnuiți includ produse de curățare de uz casnic, polen și ierburi, acarieni, fum de tutun și chiar unele alimente.
  2. Gripa felină. Este o boală foarte frecventă, care poate varia considerabil în severitate. Este posibil să minimizați posibilitatea ca pisica dumneavoastră să facă gripă felină vaccinând-o, încă de când e pisoi, urmând apoi o schemă de vaccinare rapel anuală.
  3. Boala pulmonară - Pneumonie. O tuse care pare umedă sau productivă poate însemna că există o acumulare de lichid în plămâni, adesea cauzată de infecție. Dacă infecția este bacteriană, veterinarul îi poate recomanda pisicii dumneavoastră un tratament cu antibiotice.
  4. Obstrucție a căilor respiratorii - Înghițirea unui corp străin care rămâne blocat în căile respiratorii este frecvent întâlnită la pisicile, mai ales dacă felinelor le place să curețe sau să mestece jucării. Dacă credeți că pisica dumneavoastră are o obstrucție a căilor respiratorii, ar trebui să o considerați o urgență și să contactați medicul veterinar.
  5. Cancer - Cancerele care afectează plămânii, fie de natură primară, fie secundară, pot fi o cauză a tusei pisicilor.
  6. Viermi - Există mai multe specii de paraziți interni, cum ar fi viermii rotunzi, care pot migra către căile respiratorii și plămânii pisicilor, determinându-le să dezvolte tuse.
  7. Infecții fungice. O infecție fungică, cum ar fi Aspergiloza, poate duce la iritarea nasului și a căilor respiratorii superioare, provocând tuse la pisici. În acest caz, este posibil să observați o scurgere din nas, sângerări nazale, umflături și dureri în zona din jurul și deasupra nasului.

Tusea productivă și tusea seacă la pisici

Pentru a putea determina cauza tusei la pisică, medicul veterinar va lua în considerare istoricul felinei, examinarea fizică și o serie de teste. Tipul de tuse pe care îl are pisica este deasemenea important pentru un diagnostic corect.  Tusea productivă este cea care determină eliminarea mucusului produs de căile respiratorii din cauza infecției. În lupta sa cu virusurile și în efortul de a le elimina din organism, corpul pisicii produce mucus (flegmă) pe care mai apoi le elimină din organism.

Tusea seacă însă apare fără producerea de flegmă și apare de obicei când felina suferă de astm, sau când a inhalat obiecte străine, sau când suferă de cancer.

Când e nevoie să mergi la medicul veterinar?

Poate fi normal ca unele pisici să tușească ocazional. Atâta timp cât pisica păstrează o stare bună de sănătate și tusea nu este productivă (nu are ca rezultat producerea de flegme sau spute), atenția medicului veterinar nu este necesară imediat. Cu toate acestea, dacă tusea persistă mai mult de câteva zile, este severă, productivă, reapare în mod constant sau dacă pisica este vizibil bolnavă sau slăbește, ar trebui să vă adresați medicului veterinar.




Din aceeasi categorie:

Boli de piele la pisici

Pielea pisicii tale este la fel de sensibilă ca pielea ta. Află care sunt afecțiunile de care poate suferi pielea pisicii tale. ...citeste mai mult


Virusuri specifice pisicilor

Există anumite virusuri specifice atât pisicilor cât și celorlalte feline. Află care sunt aceste virusuri și cum poți preveni infectarea. ...citeste mai mult


Afecţiuni ale urechilor

Află care sunt cele mai întâlnite afecțiuni ale urechilor pisicii tale și ce trebuie să faci pentru a le preveni și trata. ...citeste mai mult